Diagnose
Niet-pluis gevoel
Als we ouder worden hebben we allemaal wel eens last van vergeetachtigheid. Alleen het wordt anders als mensen het gevoel krijgen dat ze niet zo goed meer kunnen nadenken. Of dat het warrig is in hun hoofd. Het kan ook zijn dat mensen zelf er niets van merken, maar dat hun partner of naasten wel subtiele terugkerende veranderingen opmerken.
Dat vage ‘niet-pluis’ gevoel waarmee jij of jouw naaste geen raad weet, maakt misschien onzeker. Je kunt je er onbehaaglijk bij voelen. Daarom is het belangrijk om erover te praten en informatie in te winnen. Blijf niet rondlopen met je zorgen, maar onderzoek ze en bespreek ze met je huisarts. We zetten de meest gestelde vragen op een rij.
Wat is dementie?
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen. Dementie zorgt ervoor dat de hersenen informatie niet meer goed verwerken. Het gevolg is dat het lichaam en de geest achteruitgaan.
Het online platform dementie.nl is er voor iedereen die te maken heeft met dementie
Hoe verloopt de ziekte?
Er zijn ruim vijftig verschillende vormen van dementie. Het verloop en de ziekteverschijnselen van dementie zijn afhankelijk van de vorm en van welke hersenfuncties zijn beschadigd. De ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie komen het meest voor. Daarnaast verschilt het verloop van de ziekte per persoon. Bij sommige mensen kan de achteruitgang heel snel verlopen, terwijl anderen nog jarenlang een relatief normaal leven kunnen leiden.
Mensen met dementie leven gemiddeld acht jaar met de ziekte. Op den duur zal je naaste waarschijnlijk 24 uur per dag zorg nodig hebben. Uiteindelijk raakt diegene door de gevolgen van dementie zo verzwakt dat een andere ziekte of infectie de uiteindelijke doodsoorzaak kan zijn.
Lees alles over de oorzaken, het verloop en achtergrondinformatie over dementie op dementie.nl
Wat is het verschil tussen geheugenverlies, vergeetachtigheid en dementie?
Geheugenverlies en vergeetachtigheid zijn verschillende dingen. Bij geheugenverlies zijn er herinneringen en informatie uit je geheugen verdwenen. Vergeetachtig betekent dat je je tijdelijk iets niet meer weet en de informatie kan weer terugkomen.
Lees alles over vergeetachtigheid, geheugenverlies of dementie op het platform van Alzheimer Nederland
Hoe herken je dementie? De 10 signalen van dementie
De tien symptomen van dementie helpen je om beginnende dementie te herkennen. Want horen de geheugenproblemen of het veranderde gedrag van je naaste bij het ouder worden of is er meer aan de hand? Wanneer is er reden tot zorg?
Herken je één of meer symptomen en is dit gedrag anders dan een aantal jaren geleden? Maak dan een afspraak met de huisarts. Een arts kan je geruststellen of op weg helpen naar de juiste diagnose.
Veelvoorkomende symptomen van dementie of alzheimer:
- Vergeetachtigheid
- Dingen lukken minder goed (apraxie)
- Verdwalen in tijd en plaats
- Taalproblemen
- Spullen kwijtraken
- Verminderd beoordelingsvermogen
- Terugtrekken uit sociale activiteiten
- Veranderingen in gedrag en karakter
- Onrust
- Visuele problemen
Lees alles over de symptomen op dementie.nl
Blijf niet rondlopen met je zorgen
Ben je bezorgd over jouw geheugen of dat van iemand anders? Dan is het tijd om in actie te komen.
Onderneem zelf actieInformatie over dementie in een andere taal
Ben je op zoek naar informatie over dementie in het Turks, Marokkaans en andere talen? Bekijk de kennisbank voor het overzicht van onze informatie over dementie in andere talen voor bijvoorbeeld migranten.
Naar de kennisbank