Niet-pluis gevoel
Thuis wonen met dementie
Mensen met dementie krijgen gaandeweg meer moeite met dagelijkse handelingen. Hoe ga je hiermee om? Het is belangrijk dat je als naaste weet tegen welke praktische problemen mensen met dementie aanlopen en hoe je daar het beste op in kan spelen.
Dagelijkse handelingen
Gedragsverandering en hoe er mee om te gaan
Gedrag kan bij je naaste met dementie op verschillende manieren veranderen. Soms is het gedrag een uitvergroting van iets dat je naaste altijd al deed. Maar het gedrag kan ook nieuw zijn. Je kunt niet voorspellen hoe het gedrag van je naaste verandert. Klik op één van de onderstaande gedragsveranderingen en lees daar meer.
- Achterdocht
- Afhankelijk gedrag
- Agressie
- Angst
- Apathie / Lusteloosheid
- Depressie
- Dwalen
- Frustratie
- Hallucineren
- Herhalen
- Ongepast gedrag
- Onrustig gedrag
- Verdriet
- Verminderd tijdsbesef
- Verbloemend gedrag
Meer weten? Lees alles over hoe je kan omgaan met veranderend gedrag
Hulpmiddelen en aanpassingen om langer thuis te wonen
Voor de veiligheid en het gemak kunnen kleine aanpassingen ervoor zorgen dat je naaste zichzelf niet bezeert, meer overzicht houdt en bepaalde dingen zelf kan blijven doen.
- Lees alles over hulpmiddelen en aanpassingen bij dementie.
- De SlimoTheek is een uitleenpunt voor slimme technologie om langer thuis te wonen.
- CAREN is een digitale gezondheidsomgeving. Dit portaal geeft inzage in en controle over je eigen gezondheid of die van je naaste. Dit maakt communiceren makkelijker.
- Bekijk de korte video over beeldbellen met de zogenoemde ‘Compaan’.
- Bekijk de film over zorgrobot ‘Tessa’ die kan helpen bij dagelijkse structuur. En hoe zet je deze robot in? Dat zie je hier.
- Lees meer over Medido, de automatische medicijndispenser.
Op vakantie
Samen met je naaste genieten van een vakantie kan met een goede voorbereiding en realistische verwachtingen. Het kan voor jullie een ontspannende en prettige ervaring zijn.
Lees alle tips en adviezen over het op vakantie gaan met dementie
Rouw en verlies tijdens de ziekte dementie
De algemene opvatting is dat er bij rouw ook iemand overleden moet zijn. Niets is minder waar. Rouw is een proces waar je in vele situaties mee te maken kan krijgen. Denk aan het verliezen van je baan of een scheiding van je partner met wie je jaren getrouwd bent geweest.
Ook dementie is een proces van rouw. Niet alleen voor degene die aan dementie lijdt, maar zeker ook voor de partner en de familie. Je verliest langzaam het vertrouwde rolpatroon, de wederkerigheid en gelijkwaardigheid in de relatie. En wellicht de meest confronterende: een gezamenlijke toekomst. Hierdoor neem je beetje bij beetje afscheid. Dat gaat gepaard met ingrijpende en verwarrende emoties omdat je naaste er nog steeds is.
- Meer weten? Bekijk hier de video over rouw, verlies en afscheid bij dementie
- Of stel de vraag aan Tim: een geestelijk verzorger en ethicus bij dementie.nl
Wat als thuis wonen met dementie niet meer gaat?
Er komt een moment dat jouw naaste niet meer veilig thuis kan wonen. Of dat jij de zorg niet langer vol kunt houden. Hoe bereid je je voor op deze beslissing? En hoe zorg je ervoor dat er een oplossing komt die goed voelt voor jouw naaste én jezelf? Bespreek dit ook met jouw casemanager.
Meer weten? Bekijk het online seminar over ‘Als het thuis niet meer gaat’