Niet-pluis gevoel
Nazorg
Het overlijden van een naaste is altijd moeilijk. Als je een lange tijd voor je partner of een naaste met dementie hebt gezorgd, kunnen je emoties na het overlijden tegenstrijdig en verwarrend zijn. Ieder mens is anders. De ene persoon pakt na het overlijden van een partner of naaste het gewone leven weer zo snel mogelijk op. De ander heeft veel moeite om weer in een ritme te komen. Gun jezelf de tijd om alles een plek te geven en geleidelijk te wennen aan een nieuwe fase in je leven. Het goed verwerken van het verlies van een naaste met dementie is hoe dan ook erg belangrijk.
Wat is rouwverwerking?
Rouw is een normale reactie waarin we verlies verwerken en herinneringen aan de overledene een andere betekenis krijgen. Ook eerdere verliezen worden in zo’n periode vaak herleefd. De gevoelens hierbij zijn vaak onvoorspelbaar. Soms intens verdrietig, soms verdoofd, dan weer schuldig. De vraag die vaak opkomt is: hoe kun je de draad van het leven voorzichtig weer op pakken? Hoe geef je je verlies een plek?
Lees hier alles over rouwverwerking, wat het is en hoe je ermee om kunt gaan
Tips voor het omgaan met verlies
Als je naaste is overleden komt er een eind aan een heftige periode. En er ontstaat ook een ‘gat’ omdat je naaste er niet meer is. De eerste dagen heb je waarschijnlijk je handen vol aan de praktische zaken die je moet regelen na het overlijden. Daarna komt er ruimte voor het rouwproces. Hoe geef je dit verlies een plek?
Lees alle tips over het omgaan met het verlies van je naaste
Landelijke steunpunten
Er is een aantal landelijke en lokale organisaties die kunnen ondersteunen bij rouw. Bekijk de links voor meer informatie.
- Wil je anoniem praten over jouw verlies? Start hier een chat na het verliezen van een dierbare
- Wil je online hulp bij rouwverwerking? Bekijk de link voor de verschillende behandelingen
- Wil je meer informatie lezen over rouw en verliesverwerking?
Bekijk hier de verschillende hulpverleningsinstanties in de omgeving - Wil jij na het verlies van iemand die jou lief is aan het werk blijven?
In het Licht op Verlies-programma ‘9 keerpunten om je leven lichter te maken’ krijg je concrete inzichten, praktische oefeningen, heldere checks en handige adviezen.
Het leven na mantelzorg
Als de mantelzorg wegvalt, gaat een nieuwe fase van je leven in. Naast rouwen om het verlies is er de vraag hoe je een andere invulling gaat geven aan je dagelijks leven. Het is verstandig om eerst ruim de tijd om te nemen om te rouwen. En om even uit te rusten, want de afgelopen periode heeft veel van je gevraagd.
Lees alles tips over wat je kunt doen als de mantelzorg wegvalt
Vrijwilliger worden
Wil jij je blijven inzetten voor mensen met dementie?
Als je de ervaring die je hebt opgedaan bij het ondersteunen en verzorgen van je partner of naaste met dementie, dan kun je deze ervaring goed inzetten als vrijwilliger. Je kan dat bijvoorbeeld doen als vrijwilliger van Alzheimer Nederland waarbij je meehelpt om het Alzheimer Café te organiseren of om een lotgenotengroep te begeleiden.
Of je kunt in het verpleeghuis waar je naaste woonde en waar je medebewoners en hun familie inmiddels kent, actief blijven op de afdeling of woning. Ook kan je je als vrijwilliger inzetten bij mensen met dementie die nog thuis wonen en bijvoorbeeld wekelijks een activiteit ondernemen. De mantelzorger heeft zo even respijt en degene met dementie krijgt een leuke bezigheid.