Samen werken aan goede dementiezorg 

Waar kan je in de regio terecht voor ondersteuning als je partner dementie heeft? Met de Netwerken Dementie en Ouderenpsychiatrie in de regio zorgen Margriet Slot en Natasja Gundelach ervoor dat zorgprofessionals die ondersteuning bieden aan mensen met dementie, kunnen samenwerken om de best passende zorg te geven.

Samen werken aan goede dementiezorg
Margriet Slot (foto rechts), Programmamanager Netwerk Dementie en Ouderenpsychiatrie Zaanstreek Waterland: “Vanuit onze netwerken delen we tips en informatie om gebruik te maken van alle mogelijkheden die er in onze regio zijn.” “We willen alles wat we weten over dementie en psychiatrische ziektebeelden bij ouderen samenbrengen op één plek”, vult Natasja Gundelach (foto links), Programmamanager Ouderenpsychiatrie aan. “Zodat we in onze regio zoveel mogelijk mensen kunnen helpen.”

Stappenplan: voor iedere situatie de juiste zorg
“Blijf niet alleen worstelen”, benadrukt Margriet. Want “je bent als mantelzorger niet alleen, we doen het samen. We hebben in de regio heel veel mogelijkheden waar je terecht kunt voor de juiste begeleiding en zorg. Alleen hoe doe je dit en aan wat voor soort hulp kan je denken als mantelzorger? Margriet en Natasja geven tips voor de juiste ondersteuning. 

Stap 1: met elkaar in gesprek
Soms hangt er een zweem van schaamte om hulp te vragen. Want je redt het immers samen wel. Maar wat nu als het niet meer gaat? Je niet meer toekomt aan een schoonmaakklusje, koken of grasmaaien omdat je partner zorg en aandacht vraagt. We gaan dan eerst met elkaar in gesprek: wat kan iemand nog zelf? 

Stap 2: het netwerk
We doen daarna samen de check of er nog ondersteuning mogelijk is vanuit de mensen die in je omgeving zijn of bijvoorbeeld een kerk of familie.

Stap 3: slimme technologie helpt
Zijn er nog handige snufjes die een uitkomst bieden? Denk aan een horloge met een alarm, een slimme deurbel of een eenvoudige tablet. Dit zijn allemaal technologische apparaten die mensen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Deze apparaten zijn te leen bij de SlimoTheek

Stap 4: ga naar de huisarts, wijkverpleegkundige of gemeente
Naast de huisarts, kan je ook terecht bij de wijkverpleegkundige. Diegene komt bij je thuis en heeft een lijst met contactpersonen en telefoonnummers. Is er een praktische aanpassing nodig in je huis, zoals een traplift, neem dan contact op met de gemeente.  

Tip: grenzen aangeven
Voel goed waar je eigen grenzen liggen. Niemand anders kan bepalen waar jouw grens ligt. Gedachtes als ‘ik vind het lastig, ik ben moe en ik lig er wakker van’, zijn signalen die je kunt delen met mensen om je heen. Klop bijvoorbeeld aan bij de buren of je familie of vrienden aan.

Hoe kan je ons bereiken?
Maak een afspraak bij de SlimoTheek via slimotheek@netwerkdementie-zw.nl, bezoek een Alzheimer Café of bekijk de agenda voor meer informatie.