Hoe ervaringen delen dementiezorg en ondersteuning kan verbeteren
Een ontmoeting met mantelzorgers en professionals tijdens de lunchbijeenkomst van casemanagers dementie & DOC-teams Zaanstreek Waterland
Op 23 januari vond in De Rijp een inspirerende lunchbijeenkomst plaats voor casemanagers dementie en DOC-teams uit de regio Zaanstreek Waterland. Tijdens deze bijeenkomst stonden de uitkomsten van de regionale Dementiemonitor 2024 centraal.
Bijna 200 mantelzorgers in de regio deelden hun ervaringen en inzichten. Dit gaf een waardevol beeld van de impact van mantelzorg op hun leven en de ondersteuning die zij ontvangen in Zaanstreek Waterland.
Onze samenwerking speelt hierin een belangrijke rol. Tijdens de bijeenkomst luisterden we naar de persoonlijke verhalen van een mantelzorger uit de regio en gingen we met elkaar in gesprek.
Persoonlijke verhalen en dialoog
Twee mantelzorgers, Margreet Blank en haar dochter Sacha Groen, deelden hun persoonlijke ervaringen met de zorg voor Willem, die enkele jaren geleden de diagnose Alzheimer kreeg. Marjoleine van den Broek, projectleider van Samen Sterk en Het Buitenhuis, ging met hen in gesprek over de uitdagingen en mooie momenten van mantelzorg.
Margreet vertelde: “Dat doe je gewoon. Een eigen leven? Dat had ik eigenlijk niet meer.“ Margreet herinnert zich de humor die ze samen deelden: “Dan konden we even samen lachen.
Ook als hij naar het Buitenhuis ging dan was dat heel fijn. Dat gaf even rust, dan kon ik even boodschappen doen of gewoon even niets.”
Sacha adviseert andere mantelzorgers om eerder aan de bel te trekken en informatie in te winnen. “Ik ben gaan zoeken en inlezen. Ik had wel meer informatie gewild over de verschillende fasen van dementie en wat ik kon verwachten.
Ik heb veel gegoogled en pas bij het signaal van de dagbesteding besefte ik pas hoe ver hij al heen was in zijn dementieproces.”
Reacties van zorgprofessionals
Na het interview gingen de ruim 30 aanwezige zorgprofessionals met elkaar in gesprek. Het gezelschap bestond uit casemanagers, cliëntondersteuners, specialisten ouderengeneeskunde, en verpleegkundigen van diverse zorginstellingen.
Ze bespraken herkenbare situaties uit het verhaal van Sacha en Margreet, zoals het accepteren van hulp. Een zorgverlener merkte op: “Mensen gaan vaak door tot ze echt niet meer kunnen.” Ze benadrukten ook het belang van goede informatievoorziening en proactief handelen. “Het is belangrijk om mensen aan het begin van het proces voor te bereiden,” zei een andere zorgverlener. “Hen te blijven vragen en doorvragen om gezamenlijk te bepalen in welke fase ze zitten.” De vertrouwensrelatie tussen zorgverlener en mantelzorger is cruciaal en kost tijd, maar levert veel op.
Ervaring delen helpt
De bijeenkomst onderstreepte hoe belangrijk de samenwerking en het delen van ervaring is voor het verbeteren van de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Door bijvoorbeeld contactgegevens uit te wisselen en casuïstiek en dilemma’s te bespreken, kunnen zorgverleners beter voorbereid zijn en de juiste ondersteuning bieden.