Netwerk dementie steunt regionaal initiatief ‘Brein Fit Inloop’

Brein Fit Inloop’ biedt inwoners van 60 jaar en ouder uit de gemeente Purmerend wekelijks de kans om te werken aan mentale fitheid. Het netwerk helpt in het bekend maken en het versterken van de noodzakelijke verbinding tussen het domein zorg en het sociaal domein.

Bewegen, en het lichaam en brein actief houden; dat doet iedereen goed. ‘Brein Fit Inloop’ biedt inwoners van 60 jaar en ouder uit de gemeente Purmerend wekelijks de kans om te werken aan mentale fitheid.

De Zorgcirkel en Spurd vinden elkaar in de behoefte van zelfstandig wonende ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig en met zelfregie te kunnen functioneren. Mensen die geheugenproblemen ervaren of aan hun geheugen willen werken worden geholpen door beweging, advies, spel en gesprek.

Het regionale netwerk dementie helpt in het bekend maken en het versterken van de noodzakelijke verbinding tussen domein zorg en het sociaal domein. Netwerkcoördinator Carlijn van Aalst: “Brein Fit Inloop is een betekenisvolle ontmoetingsplek in de buurt waarbij gemeente en zorgorganisaties samenwerken. En daarom steunt het regionale netwerk dementie  dit soort initiatieven actief.” 

Wat is Brein Fit Inloop?
Brein Fit Inloop biedt inwoners van 60 jaar en ouder uit de gemeente Purmerend wekelijks de kans om te werken aan mentale fitheid. Mensen met geheugenproblemen zoals vergeetachtigheid of beginnende dementie en hun mantelzorgers kunnen terecht bij de inloop voor informatie en advies. Er is ook de mogelijkheid om in gesprek te gaan, elkaar te ontmoeten en/of in beweging te komen. De inloop is voor en door ouderen die samen aan diverse activiteiten kunnen deelnemen.

Breinfit wordt grotendeels gerund door vrijwilligers. Daarnaast is een professional van Spurd en De Zorgcirkel aanwezig. Zij stimuleren bezoekers tot deelname aan diverse (beweeg)activiteiten, waaronder cognitieve fitness. Door dit in een groep gelijkgestemden te oefenen is er ruimte voor herkenning en plezier!
Het is een zogenaamde ‘voorliggende voorziening’, waar mensen makkelijk en gratis aan deel kunnen nemen zonder indicatie van de Wmo.

Succesvolle verbinding in de regio
Het regionale netwerk dementie steunt dit soort initiatieven actief. Carlijn: “Het is niet altijd eenvoudig om dit soort plekken mogelijk te maken, omdat het een innovatieve samenwerking vraagt tussen gemeente, sportorganisatie en zorgorganisatie. Vanuit het netwerk kunnen we de verschillende partijen met elkaar verbinden. De financiering van zo’n ontmoetingsplek in de regio tussen de gemeente en een zorgorganisatie brengt bijvoorbeeld ook de nodige uitdagingen met zich mee. Het netwerk kan helpen om in zo’n regionale samenwerking passende oplossingen te zoeken.” 

Meer weten?
Wil je meer weten en/of heb je soortgelijke initiatieven van samenwerking over domeinen en gemeentegrenzen heen? Neem contact op met Carlijn via coordinator@netwerkdementie-zw.nl. Samen met de partners bespreken we de mogelijkheden over hoe het regionale netwerk mogelijk kan helpen.

Beeld: spurd.nl