Dementie en culturele diversiteit
Zorg en ondersteuning voor mensen met dementie uit diverse culturele achtergronden.
Dit initiatief, onder leiding van projectleider Lieke Bos, start met een fase van verkenning en verbinding met de verschillende gemeenschappen. Met het project ‘Dementie en culturele diversiteit’ streven we naar betere zorg en ondersteuning voor mensen met dementie uit diverse culturele achtergronden.
Doel van het project
Netwerkcoördinator Carlijn van Aalst legt uit: “In onze regio hebben casemanagers en huisartsen moeite om mensen met dementie en een andere culturele achtergrond goed in beeld te krijgen. Dit project richt zich op de vraag wat er nodig is om aan te sluiten bij de verschillende doelgroepen. Met aandacht voor vroegtijdige herkenning van dementie, duidelijke voorlichting in de eigen taal en cultuur, en een toegankelijk zorgaanbod.”
Betrokken organisaties
De projectleiding is belegd bij een werkgroep ‘Dementie en culturele diversiteit’ met onder andere de regionale afdeling van Alzheimer Nederland, Zorggroep Zaanstreek en de mantelzorgregisseur van Purmerend. Ook sleutelfiguren uit de Turkse, Molukse en Indische gemeenschap zijn actief betrokken. Carlijn: “Met elkaar bespreken we welke stappen we samen zetten binnen het project.”
Noodzaak: groep mensen met dementie met een migratieachtergrond groeit
Bij Nederlandse inwoners met een migratieachtergrond komt dementie 3 tot 4 keer vaker voor, terwijl deze ouderen nauwelijks in beeld zijn bij professionals. En het aantal mensen met dementie met een migratieachtergrond groeit snel. In Zaanstreek Waterland zijn er momenteel zo’n 5.000 mensen met dementie, waarvan 15% een migratieachtergrond heeft. Dit aantal zal de komende decennia sterk toenemen.
Ontmoeting, erkenning en verbinding
Het project zet in op ontmoeting, (h)erkenning en verbinding om de zorg en ondersteuning voor deze groep te verbeteren. Carlijn van Aalst: “Het delen van verhalen en ervaringen is cruciaal. We willen oog hebben voor de specifieke worstelingen van mensen met dementie en een migratieachtergrond.”
Verkort maatwerktraject
Via een voorbereidend verkort maatwerktraject heeft het netwerk financiële steun ontvangen vanuit Dementie Netwerk Nederland. Met dit project kan het netwerk de zorg voor mensen met dementie in de regio Zaanstreek Waterland verder verbeteren en aanpassen aan de diverse behoeften van de bevolking.
Meer weten? Neem contact op met projectleider Lieke Bos via lieke@de-ontknoping.nl.